top of page
Marina “Ramova” – luka nautičkog turizma

Ramova
Nautički centar

Natjecanja - Ribarske večeri - Cocktail DJ party - Karnevali - Programi za najmlađe...

Mala luka nautičkog turizma Marina "Ramova" svake godine iznenađuje svojim ljetnim događajima, kako svoje stalne goste, tako i mnoge druge koji traže najbolje ljetne uspomene. Ono što je najviše ističe jesu njeni ljudi. Sve zbog istog cilja...najljepšeg mora u ovom dijelu svemira. I tako svake godine!

Natjecanja u ribolovu - budite dio tima

Team Ramova

Za vrijeme svog odmora u Marini "Ramova" iskoristite draži slobodnog sportskog ribolova vođeni vrsnim ribičkim znalcima Marine "Ramova".

Dobar savjet zlata vrijedi!

Na Vama je da se prepustite slatkom iščekivanju i razmišljanju kako ribu "prevariti"!

Tekst i foto Šime DuvančićPosljednjeg dana lipnja održano je  prvenstvo Splitsko-dalmatinske županije u ribolovu štapom iz plovila za seniore. Domaćin natjecanja, ŠRD Lubin iz Splita ugostio je 65 ribolovaca iz 22 kluba. U vodama ispred Stobreča na dubinama od 15 do 20 metara po iznimno jakom suncu uglavnom su se lovile bukve.

 

No, najteži pojedinačni ulov bio šarun od 260 grama, plijen Marina Čizmića iz PŠRD Ramovaiz Krvacica. Prevario ga je blizu površine unatoč tome što je ciljano lovio ribe dna- špare, fratre, pauke, lumbrake… Istu taktiku, pokazalo se pogrešnu, imali su i ostali natjecatelji s Makarske rivijere. Unatoč vrlo dobrom ulovu, nitko od njih nije imao najbolji ulov u brodu pa su druga mjesta osvojili Željko Puharić, Zlatko Milkić, Marin Čizmić i Josip Biloš, dok su treći bili Slobodan Rudež i Mario Luburić. Od svih njih su u pravilu bili bolji samo oni koji su ciljano lovili iznimno brojne bukve.

"Život je maskenbal, drugi su krivi" :)

Karneval by Ramova

Vrijeme maškara, plesa i dobre hrane Marinu "Ramova" uvijek pretvara u filmsku priču u kojoj domaćini i gosti "ludo ožive" kroz živopisne kreacije raznoraznih kostima, praćeni biranim glazbenim ritmovima do ranih jutarnjih sati.

A za one najživopisnije i najzabavnije kostime u pravilu ide i "Ramova" nagrada za pamćenje!

Prva vjetrosolana u Hrvatskoj u Ramovi!
Autor Adrion / Local Action Group
Posebnost Marine "Ramova" u Krvavici čini i tradicionalna proizvodnja solnoga cvijeta u inovativnom konceptu vjetro-solane od strane inovatora dipl. ing. Ivana Šimića.
Tradicija proizvodnje morske soli na istočnoj obali Jadrana je antropološko naslijeđe kojemu svjedoče i mnogobrojni toponimi razasuti duž cijele obale / solalis, soline, slanica i dr.

Nova tehnologija je uspjela otkloniti negativan utjecaj oborina, a povećati utjecaj vjetra i tlaka zraka u procesima isparavanja te se time uspjelo povećati proizvodnju za preko 1000 %.
Ovaj projekt prikazuje potpuno ekološku proizvodnju morske soli u sustavu vjetro – solane  na dvanaest bazena pojedinačne površine od 12 m2 postavljenih na lukobranu marine Ramova – Krvavica.
Proces isparavanja i kristalizacije se odvija neprekidno i prisutan je u lokalnoj zajednici kao edukativni i turistički sadržaj.

Vjetro-Solana predstavlja novu tehnologiju proizvodnje morske soli čiji je autor Ivan Šimić dipl.ing. nagrađen zlatnom plaketom za najbolju inovaciju na ARCA-i 2010. godine u Zagrebu.

Zanimljivosti u Marini "Ramova"
Autor Nina Glučina / Foto Ivo Ravlić HANZA MEDIA

Pored svima dobro poznatih atrakcija, turisti su uvijek u potrazi za nečim novim i drugačijim.

To dobro zna Tonči Čizmić, direktor lučice "Ramova Krvavica", koji je svojoj bogatoj riznici neobičnih turističkih atrakcija dodao i rusko-japanskog mezimca s donedavno mostarskom adresom. 

Riječ je o pravom, dvjestotinjak kilograma teškom avionu, s devet metara dugim krilima koje je "instalirao" na krovu recepcije lučice.
 
Tonči Čizmić, koji je inače jako zanimljiva osoba i mnogima poznat, među ostalim, kao duša i "šef" makarskih karnevala, kroz smijeh kaže kako njegov internacionalni avion ne samo da svi žele vidjeti, nego bi slobodno mogao početi i naplaćivati njegovo fotografiranje.

Sada, dodaje, čeka da mu stignu naručene kacige i avijatičarske naočale da bi to bila prava stvar.

- Ma to vam je mala letjelica, a planiramo je staviti u funkciju za potrebe hitnih intervencija, kao na primjer kada nas napadaju ovi koji nas ne vole.

Imena nisu bitna, sve se zna - u šali nam veli Čizmić i dodaje kako ima i puno ljudi koji ih vole, čak više od petsto članova Udruge PŠRD "Ramova Krvavica", od čijih je donacija, uz ostale, i kupljena ova letjelica.

- Avion je samo za dvije osobe, dakle mora se strogo voditi računa o kilaži. Najbolja kombinacija je jedan debeli od 120 kilograma i mršava curica od 50 kilograma.

Avion je bio u pogonu i dalje je sposoban letjeti, ali mi ga još nismo iskušali. A da vam buden iskren, kada vidim ovaj mali motor, manji od onih u frižiderima, ne znam ni bi li ga isprobavao - kaže Čizmić, koji nam je pojasnio kako je krov recepcije jednostavno najadekvatnije mjesto za avion.

- Naš novi ljubimac je na krovu najbolje vidljiv i on je prava turistička bomba. Taman se dobro uklopio s našim ostalim atrakcijama - dodaje Čizmić koji će za koji dan na krilima aviona velikim slovima napisati "Ramova Krvavica".

Umjetnički izričaji u Marini "Ramova"
Autor Daneksen

Umjetnost nikada nije okovana klišejima i to je ono što je održava od kada je svijeta.

Prostor u kojem se nalazi zbog nje dobija na važnosti a kada taj prostor okružuje miris borovine i mora, ujedno i postaje pečatom jednog vremena. Drugačija marina Ramova!

Istražite: "Biser u školjci", "Most ljubavi", "Znamen vjernom psu Rikiju",
"Legenda o Sv. Eufemiji – proslava Blagdana Sv. Eufemije"...
bottom of page